Duminica Floriilor

In aceasta sfanta zi, cu o saptamana inainte de Patimile Sale, Domnul nostru Iisus Hristos, insotit de cei 12 Apostoli, in chip smerit a intrat in Ierusalim pe manzul asinei. Mantuitorul a fost intampinat de multime de oameni din cetatea Ierusalimului, revarsata pe povarnisul Muntelui Maslinilor, dar mai ales de orbii care au dobandit de la El stralucirea luminii, de slabanogii pe care i-a indreptat, de demonizatii eliberati de locuirea raului si de toti cei ce asistasera inmarmuriti la invierea lui Lazar, in Betania. Asadar, Il urmau locuitorii acelui sat dimpreuna cu miile de pelerini, veniti din toate colturile Iudeii, Galileii, Samariei si chiar de mai departe, spre a se inchina la Ierusalim, la Sarbatoarea Corturilor.

„Osana! Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului, Imparatul lui Israel!” (In.12,13) aclamau cei care-L intampinau cu ramuri de finic si cantari de bucurie. Peste cateva zile insa, multi dintre aceia vor striga la locul de judecata impotriva lui Hristos Mantuitorul „Ia-L, ia-L si rastigneste-L!”. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, in amintirea carora in biserici se oficiaza in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii Il petrec pe Hristos pe drumul Crucii, pana la moarte si Inviere.

In aceasta zi a Floriilor, denumita si Duminica Stalparilor, se sfintesc prin rugaciune si stropire cu agheasma ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor, iar slujitorii Bisericii le tin in maini cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii prin invierea lui Lazar si prevestesc biruinta asupra mortii prin Invierea lui Hristos.

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic si de maslin cu care a fost intampinat Mantuitorul. Cu acestea, dupa ce au fost aduse la biserica spre a fi sfintite, crestinii isi impodobesc icoanele, usile si ferestrele.

Tot in aceasta zi isi serbeaza onomastica cei care au nume de flori.

Biserica noastra doreste tuturor crestinilor cu aceste nume La Multi Ani ! , sanatate si ocrotire de la Bunul Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s