Sfânta Ecaterina

Viața Sfintei Ecaterina

Sfanta Ecaterina este praznuita in Biserica Ortodoxa pe 25 noiembrie. Provenind dintr-o familie de rang inalt din orasul Alexandria Egiptului, Sfanta Ecaterina a primit o educatie aleasa. Cand avea doar 18 ani, Sfanta Ecaterina l-a infruntat pe imparatul roman Maximianus, cunoscut drept unul dintre cei mai violenti persecutori ai crestinilor. Nu doar imparatul a primit mustrarea tinerei Ecaterina, ci si filosofii pagani de la curtea lui, acestia convertindu-se pana la urma la crestinism. Sfanta Ecaterina a fost trasa pe roata, simbol care apare si in icoanele ce o reprezinta, iar pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata.

In secolul al IX-lea, la cinci sute de ani de la martiriul Sfintei Mucenite Ecaterina, un calugar a avut o vedenie in care se facea ca trupul plin de lumina al Sfintei Ecaterina era ridicat de ingeri pe un varf in apropiere de Muntele Sinai, unde a ramas neatins. Urmand sfatul acestui vazator cu duhul, calugarii de pe Sinai au urcat pe varful respectiv unde au aflat moastele sfintei. De atunci varful poarta numele Sfintei Ecaterina.

Tot atunci manastirea inchinata Sfintei Fecioare Maria aflata la poalele Muntelui Horeb, a devenit Manastirea Sfintei Ecaterina. Fondata in secolul al VI-lea, se considera ca este cea mai veche manastire crestina ce isi pastreaza forma initiala, adapostind numeroase colectii de manuscrise timpurii crestine si icoane. La toate acestea se adauga peisajul montan deosebit, greu accesibil, cu numeroase situri arheologice si religioase.

Mana pe care Sfanta Ecaterina i-a oferit-o Mirelui sau, Iisus Hristos, se pastreaza intacta si astazi, la mai bine de 1.700 de ani. Fiecare pelerin care ajunge la moastele Sfintei Ecaterina primeste in dar un inel cu monograma ei, in cinstea inelului pe care Mirele Iisus l-a daruit Sfintei Ecaterina.

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina este ocrotitoarea tuturor celor invatati, a celor care cauta lumina cunostintei si a cunostintelor! Ea este cea care se roaga pentru studenti, pentru elevi, pentru toti cei iubitori de carte. Ea este ocrotitoarea teologilor, profesorilor, avocatilor, procurorilor, medicilor, pentru ca ea a fost partasa la invataturile acestor intelepti intotdeauna. Ea este indreptatoarea in credinta si in casnicie, ocrotitoarea tuturor mamelor, a acelor femei care doresc sa fie mame si nu pot sa nasca, este ajutatoarea celor aflati in pragul casatoriei, rugatoarea neobosita a copiilor, fecioarelor si vaduvelor, vindecatoarea celor bolnavi, izbavitoarea celor in necazuri, aparatoarea batranilor. Ea este ocrotitoarea sarmanilor si a saracilor, pentru ca ea a lasat bogatia lumii si a imbratisat mucenicia.

Marturii despre Sfanta Ecaterina

Sfânta Ecaterina, fiica lui Consta, predecesorul împăratului păgân Maximian, s-a născut în cetatea Alexandriei. Provenind dintr-o familie de rang înalt, Ecaterina a beneficiat de multe privilegii, a studiat foarte mult, astfel că, la vârsta de 18 ani, era cunoscută pentru frumuseţea şi înţelepciunea sa. Mulţi dintre cei bogaţi ar fi vrut să o aibă soţie, însuşi Maximian considerând-o demnă să stea pe tronul de împărăteasă. Tânăra însă era atât de mândră, încât considera că nici un bărbat nu se putea ridica la nivelul ei.
Fiind destul de greu să găsească pe cineva care să fie pe placul fiicei sale, mama se hotărăşte să o ducă pe Ecaterina la un părinte duhovnicesc ce locuia în afara cetăţii.
Aici află Ecaterina despre învăţătura creştină, însuşindu-şi anumite cunoştinţe despre Mântuitorul Iisus Hristos, iar la finalul discuţiei, părintele îi dăruieşte o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe.

Mireasă a lui Hristos

Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în braţe, dar nefiind creştină, nu vede faţa Mântuitorului şi aşa înţelege că toate cunoştinţele ei erau deşarte şi numai viaţa creştină poate aduce sufletului linişte şi bucurie.
După această vedenie, merge din nou la părintele care îi vorbeşte despre facerea lumii, despre căderea omului în păcat, despre a doua venire a Mântuitorului. Înţelegând acestea, primeşte Sfântul Botez.
Are o a doua vedenie în care Însuşi Hristos îi dă un inel de logodnă, zicându-i: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată şi veşnică, deci să păzeşti tocmeala aceasta cu dinadinsul şi să nu mai primeşti nicidecum alt mire pământesc“.
În ziua următoare, Ecaterina rămâne cu totul uimită când vede inelul de logodnă pe degetul său şi din acest moment viaţa ei se schimbă.

Convertirea filosofilor

În acea vreme, împăratul a venit în cetate pentru a le face mare praznic zeilor. Ecaterina, văzând înşelăciunea oamenilor, merge la el pentru a-i vorbi despre lepădarea de zei şi despre îmbrăţişarea vieţii creştine, spunându-i: „Cu adevărat, mare ruşine este a fi cineva atât de orb şi de nebun ca să se închine unor urâciuni ca acestea“.
Apărând cu tărie creştinismul, ajunge în faţa unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, dintre cei mai iscusiţi, care aveau poruncă împărătească să o determine să se închine zeilor. Dar spre mânia împăratului, Ecaterina dovedeşte deşertăciunea zeilor.
În urma unei frumoase pledoarii pentru viaţa creştină, toţi filosofii acelei adunări se vor converti, îndurând apoi moarte martirică.
„Mulţi din palatele tale vor crede în Hristos Dumnezeu.“
Încercările împăratului de a o convinge pe Ecaterina să se întoarcă la păgânism sunt zadarnice, credinţa tinerei fiind de nezdruncinat. Mai mult decât atât, auzind că mulţi de la palat se vor converti, mâniat, acesta porunceşte să fie biciuită cu vine de bou, apoi închisă în temniţă fără mâncare şi apă.
În urma unei vedenii pe care o are împărăteasa Augusta, merge împreună cu un prieten al împăratului şi alţi două sute de ostaşi în temniţa Ecaterinei şi, ca urmare a unei discuţii, se vor converti toţi, primind apoi moarte mucenicească.
Astfel, s-a împlinit proorocia tinerei care i-a zis împăratului: „Mulţi din palatele tale vor crede în Hristos Dumnezeu“.

Aflarea Moastelor Sfintei

Dupa trecerea Sfintei Ecaterina la cele vesnice, trupul sau a fost luat de catre ingeri si dus in loc pustiu, in munti, intr-un loc stiut numai de Dumnezeu, unde a ramas mai bine de 500 de ani neingropat, pana ce unui calugar de la o manastire de la poalele Muntelui Sinai i s-a descoperit unde se afla moastele Sfintei. Acestea au fost duse in Manastirea Sinai cu multa cinste si dragoste si au fost asezate intr-o racla de aur.

Sfanta îl vede pe Arhanghelul Mihail și pe Mântuitorul

Tot din viata Sfintei Ecaterina aflam ca venind la Alexandria nelegiuitul imparat Maxentiu si poruncind tuturor sa ii urmeze lui in aducerea necuratelor jertfe idolilor, Ecaterina i-a iesit inainte si, dupa ce plecandu-i-se i-a dat cinstea cuvenita, i-a aratat cu indrazneala toate erorile idolatriei. Imparatul, vazand ca nu poate face fata nici pe departe marii stiinte, intelepciuni si elocinte a Ecaterinei, a convocat mai mult de 100 dintre cei mai intelepti filozofi si retori ai vremii spre a intra cu ea in disputa filosofica si logica in problemele credintei, a o birui si a o face astfel de rusine.

Dar inainte de inceperea dezbaterii, la Ecaterina a venit Arhanghelul Mihail si a incurajat-o. Astfel, prin harul lui Hristos si prin intelepciunea care ii fusese daruita de catre Intelepciunea cea de sus, Ecaterina nu numai ca a reputat victoria in dezbateri asupra celor peste 100 de filosofi de elita, ci i-a si convins pe acestia sa imbratiseze credinta cea adevarata a lui Hristos. Nebun de furie, imparatul a poruncit ca toti acei filosofi sa fie arsi de vii, ca sa nu mai raspandeasca credinta crestina prin locurile de unde erau ei. Prin rugaciunile Sfintei Ecaterina ei au primit prin focul cel mucenicesc Sfantul Botez si darul Sfantului Duh.

Pe Sfanta Ecaterina, dupa ce a incercat zadarnic – atat prin vorbe mieroase cat si prin amenintari – sa o determine sa se lepede de credinta ei, imparatul a supus-o la chinuri infricosatoare dupa care a aruncat-o in inchisoare, poruncind sa nu i se dea de baut si de mancare. Dar milostivul Dumnezeu ii purta de grija si ii trimitea zilnic hrana, printr-o porumbita. Mai mult, Insusi Iisus Hristos a venit la ea pentru a o imbarbata.

In temnita fiind, Sfanta Ecaterina a adus la credinta pe multi care veneau sa o viziteze; l-a convertit la Hristos si pe comandantul garzii imperiale, Porfirie, impreuna cu doua sute de soldati, precum si pe imparateasa Augusta, sotia lui Maxentiu. Ei cu totii au luat pentru aceasta sangeroasa mucenicie de la tiranul imparat.

Acesta, nemairabdand puterea credintei ei, a hotarat ca Ecaterina sa fie trasa pe o roata cu cuie, asa incat sa-i rupa in bucati trupul,  pentru ca sa fie chinurile ei cat mai aprige si cat mai dureroase; dar un inger a venit si a sfaramat roata si bucati din ea au sarit catre paganii care erau de fata atunci, omorandu-i. Vazand aceasta, imparatul Maxentiu a hotarat ca Sfintei Mucenite sa i se taie capul.

Dupa ce a ingenuncheat, Sfanta Ecaterina si-a inaltat mainile si s-a rugat pentru ea si pentru intreaga lume. Apoi si-a plecat capul si a fost decapitata. Si din grumazul Sfintei, in loc de sange, a curs lapte spre dovada curatiei si a vietii ei fecioresti.

Sfanta o vede pe Maica Domnului si dobandeste inel de la Hristos

Sfanta Mucenita Ecaterina s-a bucurat de o educatie desavarsita, astfel ca la numai 18 ani stapanea literatura latina si greaca, filozofia, retorica, astronomia, medicina, matematica si alte stiinte.  Se distingea, in afara intelepciunii si a virtutii, si printr-o frumusete fizica fara seaman. De aceea, tineri importanti o cereau in casatorie, dar ea, in ciuda insistentelor alor ei, spunea ca nu vrea sa se casatoreasca.

Pentru a scapa de aceste presiuni, Sfanta Ecaterina a zis catre parintii ei ca se va casatori numai daca ii vor gasi un tanar care sa fie cel putin asemenea ei, cu patru daruri: „bun cu neamul, cu bogatia, cu frumusetea si cu intelepciunea”.  In felul acesta nu au gasit pe nimeni si parintii ei erau tot nemangaiati.

Mama sa, care era crestina intr-ascuns, o duce la „un parinte duhovnicesc, om sfant si placut lui Dumnezeu, care vietuia intr-un loc ascuns afara din cetate.” Acesta, vazandu-i calitatile, buna randuiala, cuviinta si masura se gandeste sa o „vaneze” pentru a-I fi mireasa Domnului, Imparatul cel ceresc si-i spune: “Eu stiu un tanar minunat, care fara asemanare te intrece pe tine in toate darurile care ai zis ca le ai; pentru ca frumusetea Lui intrece stralucirea soarelui iar intelepciunea Lui indrepteaza toate fapturile si pe cele gandite. Apoi, vistieria bogatiei Lui se imparte in toata lumea si niciodata nu se imputineaza, ci cat este impartita, tot mai mult se inmulteste; iar neamul Lui cel bun este negrait, neajuns si nestiut” si ca inca multe daruri are tanarul acela pe care nu-i este cu putinta a le spune.

Auzind acestea, Ecaterina ”s-a tulburat cu inima si s-a schimbat la fata”, rugandu-l pe batran sa o ajute sa-L vada pe tanarul Acela; ea primeste de la batran calea catre Domnul, o frumoasa icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, care devine, de fapt, Calea Domnului catre inima ei.

Dupa staruitoare rugaciuni de toata noaptea in fata acestei sfinte icoane, Ecaterina adoarme de osteneala si are o vedenie cu Maica Domnului cu Pruncul, precum erau in icoana; oricat s-a straduit Ecaterina sa-I vada fata, nu a reusit, deoarece Pruncul Iisus isi intorcea fata de la ea, fiind nebotezata. Mahnindu-se foarte, Ecaterina s-a dus in zori la batran, i-a spus vedenia si l-a rugat sa o povatuiasca ce sa faca pentru a fi placuta lui Hristos. Atunci batranul i-a spus cu de-amanuntul toate tainele credintei crestinesti iar ea, fiind foarte invatata si inteleapta, indata le-a priceput si a crezut din toata inima in Hristos;apoi a primit si Sf. Botez.

Seara, iarasi s-a rugat Ecaterina cu multa ravna catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu pana a adormit. Si iarasi a vazut pe Maica Domnului cu Pruncul in brate, Care, de data aceasta, cauta asupra Ecaterinei cu multa milostivire si blandete. La intrebarea Maicii Sale daca Ii place fecioara aceasta, Ecaterina, Pruncul Iisus a raspuns: „Foarte placuta imi este, pentru ca acum este prealuminata si slavita, pe cand mai inainte era rusinata si ocarata. Acum este mai bogata si mai inteleapta, pe cand mai inainte era saraca si nepriceputa; acum o iu­besc pe dansa, pe cand mai inainte o compatimeam; si atat de mult o iubesc, incat voiesc sa Mi-o logodesc mireasa”.
Desteptandu-se Ecaterina, a gasit pe mana dreapta inelul de logodna duhovniceasca pe care Hristos i-l daduse in vis. Acest inel i-a ramas pe deget si exista si astazi; toti cei care au bucuria sa se inchine la moastele ei din Manastirea Sf. Ecaterina din Sinai primesc un inel, simbol ca si-au inchinat viata lui Hristos si au pastrat legamantul intre ei si Dumnezeu.

Manastirea Sf. Ecaterina

Daca ai fost in Egipt si nu ai vizitat Manastirea „Sfanta Ecaterina”, atunci sa stii ca vei muri sarac sufleteste. Manastirea „Sfanta Ecaterina” se afla la poalele Muntelui Horeb, unde, potrivit scrierilor Vechiului Testament, Moise a primit Tablele Legii. Locul, considerat a saptea minune a Egiptului, este cunoscut si respectat deopotriva de catre crestini, musulmani, dar si de evrei.

Fondata in secolul al VI-lea, se considera ca este cea mai veche manastire crestina ce isi pastreaza forma initiala, adapostind numeroase colectii de manuscrise timpurii crestine si icoane. La toate acestea se adauga peisajul montan deosebit, greu accesibil, cu numeroase situri arheologice si religioase.

Fiica a unui principe pe nume Consta, din cetatea Alexandriei a Egiptului, Sfanta Ecaterina a primit o educatie aleasa. Frumoasa peste masura, dar si la fel de inteleapta, cand avea doar 18 ani, Sfanta Ecaterina l-a infruntat pe imparatul roman Maximianus, cunoscut drept unul dintre cei mai violenti persecutori ai crestinilor, faimos pentru cruzimea sa. Nu doar imparatul a primit mustrarea tinerei Ecaterina, ci si filosofii pagani de la curtea lui, acestia convertindu-se pana la urma la crestinism. Atat „lictorii”, cum erau numiti, cat si sotia imparatului au primit cununa martiriului pentru Hristos. Sfanta Ecaterina a fost trasa pe roata, simbol care apare si in icoanele ce o reprezinta, iar pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata, la taierea capului sau nu a curs sange, ci lapte. În secolul al IX-lea, cinci sute de ani mai tarziu, un calugar a avut o vedenie in care se facea ca trupul plin de lumina al Sfintei Ecaterina era ridicat de ingeri pe un varf in apropiere de Muntele Sinai, unde a ramas neatins. Urmand sfatul acestui vazator cu duhul, calugarii de pe Sinai au urcat pe varful respectiv si aici, (minune!), au dat peste moastele sfintei. De atunci varful poarta numele Sfintei Ecaterina.

O adevarata minune cereasca!

Intr-un superb decor montan, inconjurat pe toate laturile de un zid masiv de la 8 la 35 m inaltime, dar si de gradini si chiparosi, tasneste parca din crapaturile stancilor, impresionand pe orice vizitator, ca o adevarata minune cereasca, Manastirea Sfintei Ecaterina. Dintotdeauna a fost, este si va fi pretuita ca un loc sfant, unde se inalta evlavioase rugaciuni atat de catre crestini, cat si de catre musulmani si evrei. Principala biserica a manastirii este cea a Schimbarii la Fata a Domnului, construita, concomitent cu zidurile de aparare, din granit de catre arhitectul bizantin Stephanos. Structura bisericii, acoperisul si usile de la intrare, sculptate in cedru, dateaza de la anul 527. De jur imprejurul bisericii se afla chiliile, locuintele monahilor, in cladiri din piatra cu doua si chiar trei niveluri. Turnul clopotnita, construit in 1871, pe o temelie veche din secolul al VI-lea, are noua clopote daruite de imparatul Alexandru al II-lea al Rusiei. La vestul bisericii se afla o moschee ridicata pe vremea cuceririi arabilor, la 641, dar a fost modificata, precum si un minaret in partea opusa clopotnitei.

Cea mai veche biblioteca a crestinilor

Biblioteca de la Manastirea Sfintei Ecaterina este cea mai veche din lumea crestina si adaposteste cea mai mare colectie de codice timpurii si manuscrise din lume, fiind depasita numeric doar de Biblioteca Vaticanului. Colectia sa cuprinde mai mult de 3.000 de manuscrise si peste 5.000 de carti religioase din epoca de inceput a crestinismului. Tot aici se afla o valoroasa colectie de circa 2.000 de icoane infatisand pe Mantuitorul Iisus Hristos, Sfanta Fecioara Maria si Sfintii Parinti, expuse intr-o galerie speciala. Acestea reprezinta aproape fiecare scoala a iconografiei bizantine de la al VI-lea pana la al XVIII-lea secol.

Osuarul de langa gradina

Dupa ce parasesti manastirea, ti se infatiseaza gradina manastirii, unde vietuitorii lucreaza in liniste si rugaciune. Pamantul a fost adus din alta parte, iar calugarii au construit bazine folosite la irigarea plantelor. In gradina, pe langa legumele trebuincioase traiului de zi cu zi, se afla pomi fructiferi, inclusiv maslini, caisi si pruni. Langa gradina se afla osuarul sau cimitirul. Ca peste tot in lumea monahala, cand calugarii mor, mai intai sunt inmormantati in cimitir, apoi, dupa descompunerea trupului, la sapte ani, sunt dezgropati si osemintele sunt depuse intr-o cripta, aflata sub Capela Sfantului Trifon. Osemintele staretilor care sunt arhierei sunt pastrate in niste nise speciale. Impactul este unul deosebit, amintind tuturor ca toti suntem datori cu o moarte. În afara de aceasta, rezolva problema spatiului limitat, aici fiind un sol neprielnic, plin de roci.

Sikket Sayidna Musa

Sikket Sayidna Musa, asa se traduce din araba Calea lui Moise. Urcusul catre varful Muntelui Sinai poate dura circa trei ore. Peisajul de aici, de o rara frumusete, iti taie respiratia si te cucereste din prima secunda, umplandu-ti sufletul de bucurie si liniste. Locurile abrupte si salbaticia muntelui te fac totusi sa fii foarte atent, chiar daca mintea se ridica la cele de sus. Este o calatorie reala prin tinuturile fermecatoare ale crestinismului si, totodata, una imaginara in trecut… Ne apropiem de locul unde Moise a primit cele Zece Porunci de la Dumnezeu, unde Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Pelerinii care au mai trecut pe aici vorbesc despre cei „3.000 de pasi de pocainta”.

Este drumul care reconstituie pasii pe care Moise i-a facut cu mii de ani in urma. Multi merg sus pentru a urmari apusul soarelui, o imagine cu totul inedita si unica pe mapamond. Spiritual, ascensiunea pe Sinai poate fi considerata ca o noua nastere prin curatirea privirii si a sufletului. Daca Moise a primit Legile aici, pe aceste locuri sacre, a fi prezent in acest loc este ca si cum ai face un legamant. Ca si cum te afli la o cotitura in viata. Desigur, in viata unui om ce vrea sa schimbe ceva in traiul sau si sa primeasca in mod tainic legile Domnului! Aici exista si o capela, unde multi raman peste noapte. Beduinii arabi ofera pelerinilor, normal, contra cost, paturi si ceai fierbinte.

Manastirea „Sfanta Ecaterina” este o manastire vie, care, in maretia ei spirituala, se constituie intr-o chemare permanenta la mantuire, pentru numerosii credinciosi care vin aici de pe intregul mapamond… În anumite date de peste an, la sarbatorile cele mai insemnate, la manastire coboara si pustnicii ce vietuiesc prin pesterile si crapaturile Muntelui Sinai ca sa se spovedeasca si sa primeasca Trupul si Sangele Domnului, unindu-se astfel cu cerul!

Locul unde pelerinii primesc inele

Mana pe care Sfanta Ecaterina i-a oferit-o Mirelui sau, Iisus Hristos, se pastreaza intacta si astazi, la mai bine de 1.700 de ani. Dupa ce a fost martirizata timp de trei secole, nimeni nu a stiut unde se afla trupul sfintei. Printr-o vedenie, moastele au fost descoperite, iar manastirea care exista in acel loc, inchinata Sfintei Fecioare Maria, a devenit Manastirea Sfintei Ecaterina. Fiecare pelerin care ajunge la moastele Sfintei Ecaterina primeste in dar un inel cu monograma ei, in cinstea inelului pe care Mirele Iisus l-a daruit Sfintei Ecaterina.Viața Sfintei Ecaterina

Sfanta Ecaterina este praznuita in Biserica Ortodoxa pe 25 noiembrie. Provenind dintr-o familie de rang inalt din orasul Alexandria Egiptului, Sfanta Ecaterina a primit o educatie aleasa. Cand avea doar 18 ani, Sfanta Ecaterina l-a infruntat pe imparatul roman Maximianus, cunoscut drept unul dintre cei mai violenti persecutori ai crestinilor. Nu doar imparatul a primit mustrarea tinerei Ecaterina, ci si filosofii pagani de la curtea lui, acestia convertindu-se pana la urma la crestinism. Sfanta Ecaterina a fost trasa pe roata, simbol care apare si in icoanele ce o reprezinta, iar pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata.

In secolul al IX-lea, la cinci sute de ani de la martiriul Sfintei Mucenite Ecaterina, un calugar a avut o vedenie in care se facea ca trupul plin de lumina al Sfintei Ecaterina era ridicat de ingeri pe un varf in apropiere de Muntele Sinai, unde a ramas neatins. Urmand sfatul acestui vazator cu duhul, calugarii de pe Sinai au urcat pe varful respectiv unde au aflat moastele sfintei. De atunci varful poarta numele Sfintei Ecaterina.

Tot atunci manastirea inchinata Sfintei Fecioare Maria aflata la poalele Muntelui Horeb, a devenit Manastirea Sfintei Ecaterina. Fondata in secolul al VI-lea, se considera ca este cea mai veche manastire crestina ce isi pastreaza forma initiala, adapostind numeroase colectii de manuscrise timpurii crestine si icoane. La toate acestea se adauga peisajul montan deosebit, greu accesibil, cu numeroase situri arheologice si religioase.

Mana pe care Sfanta Ecaterina i-a oferit-o Mirelui sau, Iisus Hristos, se pastreaza intacta si astazi, la mai bine de 1.700 de ani. Fiecare pelerin care ajunge la moastele Sfintei Ecaterina primeste in dar un inel cu monograma ei, in cinstea inelului pe care Mirele Iisus l-a daruit Sfintei Ecaterina.

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina este ocrotitoarea tuturor celor invatati, a celor care cauta lumina cunostintei si a cunostintelor! Ea este cea care se roaga pentru studenti, pentru elevi, pentru toti cei iubitori de carte. Ea este ocrotitoarea teologilor, profesorilor, avocatilor, procurorilor, medicilor, pentru ca ea a fost partasa la invataturile acestor intelepti intotdeauna. Ea este indreptatoarea in credinta si in casnicie, ocrotitoarea tuturor mamelor, a acelor femei care doresc sa fie mame si nu pot sa nasca, este ajutatoarea celor aflati in pragul casatoriei, rugatoarea neobosita a copiilor, fecioarelor si vaduvelor, vindecatoarea celor bolnavi, izbavitoarea celor in necazuri, aparatoarea batranilor. Ea este ocrotitoarea sarmanilor si a saracilor, pentru ca ea a lasat bogatia lumii si a imbratisat mucenicia.

Marturii despre Sfanta Ecaterina

Sfânta Ecaterina, fiica lui Consta, predecesorul împăratului păgân Maximian, s-a născut în cetatea Alexandriei. Provenind dintr-o familie de rang înalt, Ecaterina a beneficiat de multe privilegii, a studiat foarte mult, astfel că, la vârsta de 18 ani, era cunoscută pentru frumuseţea şi înţelepciunea sa. Mulţi dintre cei bogaţi ar fi vrut să o aibă soţie, însuşi Maximian considerând-o demnă să stea pe tronul de împărăteasă. Tânăra însă era atât de mândră, încât considera că nici un bărbat nu se putea ridica la nivelul ei.

Fiind destul de greu să găsească pe cineva care să fie pe placul fiicei sale, mama se hotărăşte să o ducă pe Ecaterina la un părinte duhovnicesc ce locuia în afara cetăţii.

Aici află Ecaterina despre învăţătura creştină, însuşindu-şi anumite cunoştinţe despre Mântuitorul Iisus Hristos, iar la finalul discuţiei, părintele îi dăruieşte o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe.

Mireasă a lui Hristos

Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în braţe, dar nefiind creştină, nu vede faţa Mântuitorului şi aşa înţelege că toate cunoştinţele ei erau deşarte şi numai viaţa creştină poate aduce sufletului linişte şi bucurie.

După această vedenie, merge din nou la părintele care îi vorbeşte despre facerea lumii, despre căderea omului în păcat, despre a doua venire a Mântuitorului. Înţelegând acestea, primeşte Sfântul Botez.

Are o a doua vedenie în care Însuşi Hristos îi dă un inel de logodnă, zicându-i: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată şi veşnică, deci să păzeşti tocmeala aceasta cu dinadinsul şi să nu mai primeşti nicidecum alt mire pământesc“.

În ziua următoare, Ecaterina rămâne cu totul uimită când vede inelul de logodnă pe degetul său şi din acest moment viaţa ei se schimbă.

Convertirea filosofilor

În acea vreme, împăratul a venit în cetate pentru a le face mare praznic zeilor. Ecaterina, văzând înşelăciunea oamenilor, merge la el pentru a-i vorbi despre lepădarea de zei şi despre îmbrăţişarea vieţii creştine, spunându-i: „Cu adevărat, mare ruşine este a fi cineva atât de orb şi de nebun ca să se închine unor urâciuni ca acestea“.

Apărând cu tărie creştinismul, ajunge în faţa unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, dintre cei mai iscusiţi, care aveau poruncă împărătească să o determine să se închine zeilor. Dar spre mânia împăratului, Ecaterina dovedeşte deşertăciunea zeilor.

În urma unei frumoase pledoarii pentru viaţa creştină, toţi filosofii acelei adunări se vor converti, îndurând apoi moarte martirică.

„Mulţi din palatele tale vor crede în Hristos Dumnezeu.“

Încercările împăratului de a o convinge pe Ecaterina să se întoarcă la păgânism sunt zadarnice, credinţa tinerei fiind de nezdruncinat. Mai mult decât atât, auzind că mulţi de la palat se vor converti, mâniat, acesta porunceşte să fie biciuită cu vine de bou, apoi închisă în temniţă fără mâncare şi apă.

În urma unei vedenii pe care o are împărăteasa Augusta, merge împreună cu un prieten al împăratului şi alţi două sute de ostaşi în temniţa Ecaterinei şi, ca urmare a unei discuţii, se vor converti toţi, primind apoi moarte mucenicească.

Astfel, s-a împlinit proorocia tinerei care i-a zis împăratului: „Mulţi din palatele tale vor crede în Hristos Dumnezeu“.

Aflarea Moastelor Sfintei

Dupa trecerea Sfintei Ecaterina la cele vesnice, trupul sau a fost luat de catre ingeri si dus in loc pustiu, in munti, intr-un loc stiut numai de Dumnezeu, unde a ramas mai bine de 500 de ani neingropat, pana ce unui calugar de la o manastire de la poalele Muntelui Sinai i s-a descoperit unde se afla moastele Sfintei. Acestea au fost duse in Manastirea Sinai cu multa cinste si dragoste si au fost asezate intr-o racla de aur.

Sfanta îl vede pe Arhanghelul Mihail și pe Mântuitorul

Tot din viata Sfintei Ecaterina aflam ca venind la Alexandria nelegiuitul imparat Maxentiu si poruncind tuturor sa ii urmeze lui in aducerea necuratelor jertfe idolilor, Ecaterina i-a iesit inainte si, dupa ce plecandu-i-se i-a dat cinstea cuvenita, i-a aratat cu indrazneala toate erorile idolatriei. Imparatul, vazand ca nu poate face fata nici pe departe marii stiinte, intelepciuni si elocinte a Ecaterinei, a convocat mai mult de 100 dintre cei mai intelepti filozofi si retori ai vremii spre a intra cu ea in disputa filosofica si logica in problemele credintei, a o birui si a o face astfel de rusine.

Dar inainte de inceperea dezbaterii, la Ecaterina a venit Arhanghelul Mihail si a incurajat-o. Astfel, prin harul lui Hristos si prin intelepciunea care ii fusese daruita de catre Intelepciunea cea de sus, Ecaterina nu numai ca a reputat victoria in dezbateri asupra celor peste 100 de filosofi de elita, ci i-a si convins pe acestia sa imbratiseze credinta cea adevarata a lui Hristos. Nebun de furie, imparatul a poruncit ca toti acei filosofi sa fie arsi de vii, ca sa nu mai raspandeasca credinta crestina prin locurile de unde erau ei. Prin rugaciunile Sfintei Ecaterina ei au primit prin focul cel mucenicesc Sfantul Botez si darul Sfantului Duh.

Pe Sfanta Ecaterina, dupa ce a incercat zadarnic – atat prin vorbe mieroase cat si prin amenintari – sa o determine sa se lepede de credinta ei, imparatul a supus-o la chinuri infricosatoare dupa care a aruncat-o in inchisoare, poruncind sa nu i se dea de baut si de mancare. Dar milostivul Dumnezeu ii purta de grija si ii trimitea zilnic hrana, printr-o porumbita. Mai mult, Insusi Iisus Hristos a venit la ea pentru a o imbarbata.

In temnita fiind, Sfanta Ecaterina a adus la credinta pe multi care veneau sa o viziteze; l-a convertit la Hristos si pe comandantul garzii imperiale, Porfirie, impreuna cu doua sute de soldati, precum si pe imparateasa Augusta, sotia lui Maxentiu. Ei cu totii au luat pentru aceasta sangeroasa mucenicie de la tiranul imparat.

Acesta, nemairabdand puterea credintei ei, a hotarat ca Ecaterina sa fie trasa pe o roata cu cuie, asa incat sa-i rupa in bucati trupul,  pentru ca sa fie chinurile ei cat mai aprige si cat mai dureroase; dar un inger a venit si a sfaramat roata si bucati din ea au sarit catre paganii care erau de fata atunci, omorandu-i. Vazand aceasta, imparatul Maxentiu a hotarat ca Sfintei Mucenite sa i se taie capul.

Dupa ce a ingenuncheat, Sfanta Ecaterina si-a inaltat mainile si s-a rugat pentru ea si pentru intreaga lume. Apoi si-a plecat capul si a fost decapitata. Si din grumazul Sfintei, in loc de sange, a curs lapte spre dovada curatiei si a vietii ei fecioresti.

Sfanta o vede pe Maica Domnului si dobandeste inel de la Hristos

Sfanta Mucenita Ecaterina s-a bucurat de o educatie desavarsita, astfel ca la numai 18 ani stapanea literatura latina si greaca, filozofia, retorica, astronomia, medicina, matematica si alte stiinte.  Se distingea, in afara intelepciunii si a virtutii, si printr-o frumusete fizica fara seaman. De aceea, tineri importanti o cereau in casatorie, dar ea, in ciuda insistentelor alor ei, spunea ca nu vrea sa se casatoreasca.

Pentru a scapa de aceste presiuni, Sfanta Ecaterina a zis catre parintii ei ca se va casatori numai daca ii vor gasi un tanar care sa fie cel putin asemenea ei, cu patru daruri: „bun cu neamul, cu bogatia, cu frumusetea si cu intelepciunea”.  In felul acesta nu au gasit pe nimeni si parintii ei erau tot nemangaiati.

Mama sa, care era crestina intr-ascuns, o duce la „un parinte duhovnicesc, om sfant si placut lui Dumnezeu, care vietuia intr-un loc ascuns afara din cetate.” Acesta, vazandu-i calitatile, buna randuiala, cuviinta si masura se gandeste sa o „vaneze” pentru a-I fi mireasa Domnului, Imparatul cel ceresc si-i spune: “Eu stiu un tanar minunat, care fara asemanare te intrece pe tine in toate darurile care ai zis ca le ai; pentru ca frumusetea Lui intrece stralucirea soarelui iar intelepciunea Lui indrepteaza toate fapturile si pe cele gandite. Apoi, vistieria bogatiei Lui se imparte in toata lumea si niciodata nu se imputineaza, ci cat este impartita, tot mai mult se inmulteste; iar neamul Lui cel bun este negrait, neajuns si nestiut” si ca inca multe daruri are tanarul acela pe care nu-i este cu putinta a le spune.

Auzind acestea, Ecaterina ”s-a tulburat cu inima si s-a schimbat la fata”, rugandu-l pe batran sa o ajute sa-L vada pe tanarul Acela; ea primeste de la batran calea catre Domnul, o frumoasa icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, care devine, de fapt, Calea Domnului catre inima ei.

Dupa staruitoare rugaciuni de toata noaptea in fata acestei sfinte icoane, Ecaterina adoarme de osteneala si are o vedenie cu Maica Domnului cu Pruncul, precum erau in icoana; oricat s-a straduit Ecaterina sa-I vada fata, nu a reusit, deoarece Pruncul Iisus isi intorcea fata de la ea, fiind nebotezata. Mahnindu-se foarte, Ecaterina s-a dus in zori la batran, i-a spus vedenia si l-a rugat sa o povatuiasca ce sa faca pentru a fi placuta lui Hristos. Atunci batranul i-a spus cu de-amanuntul toate tainele credintei crestinesti iar ea, fiind foarte invatata si inteleapta, indata le-a priceput si a crezut din toata inima in Hristos;apoi a primit si Sf. Botez.

Seara, iarasi s-a rugat Ecaterina cu multa ravna catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu pana a adormit. Si iarasi a vazut pe Maica Domnului cu Pruncul in brate, Care, de data aceasta, cauta asupra Ecaterinei cu multa milostivire si blandete. La intrebarea Maicii Sale daca Ii place fecioara aceasta, Ecaterina, Pruncul Iisus a raspuns: „Foarte placuta imi este, pentru ca acum este prealuminata si slavita, pe cand mai inainte era rusinata si ocarata. Acum este mai bogata si mai inteleapta, pe cand mai inainte era saraca si nepriceputa; acum o iu­besc pe dansa, pe cand mai inainte o compatimeam; si atat de mult o iubesc, incat voiesc sa Mi-o logodesc mireasa”.

Desteptandu-se Ecaterina, a gasit pe mana dreapta inelul de logodna duhovniceasca pe care Hristos i-l daduse in vis. Acest inel i-a ramas pe deget si exista si astazi; toti cei care au bucuria sa se inchine la moastele ei din Manastirea Sf. Ecaterina din Sinai primesc un inel, simbol ca si-au inchinat viata lui Hristos si au pastrat legamantul intre ei si Dumnezeu.

Manastirea Sf. Ecaterina

Daca ai fost in Egipt si nu ai vizitat Manastirea „Sfanta Ecaterina”, atunci sa stii ca vei muri sarac sufleteste. Manastirea „Sfanta Ecaterina” se afla la poalele Muntelui Horeb, unde, potrivit scrierilor Vechiului Testament, Moise a primit Tablele Legii. Locul, considerat a saptea minune a Egiptului, este cunoscut si respectat deopotriva de catre crestini, musulmani, dar si de evrei.

Fondata in secolul al VI-lea, se considera ca este cea mai veche manastire crestina ce isi pastreaza forma initiala, adapostind numeroase colectii de manuscrise timpurii crestine si icoane. La toate acestea se adauga peisajul montan deosebit, greu accesibil, cu numeroase situri arheologice si religioase.

Fiica a unui principe pe nume Consta, din cetatea Alexandriei a Egiptului, Sfanta Ecaterina a primit o educatie aleasa. Frumoasa peste masura, dar si la fel de inteleapta, cand avea doar 18 ani, Sfanta Ecaterina l-a infruntat pe imparatul roman Maximianus, cunoscut drept unul dintre cei mai violenti persecutori ai crestinilor, faimos pentru cruzimea sa. Nu doar imparatul a primit mustrarea tinerei Ecaterina, ci si filosofii pagani de la curtea lui, acestia convertindu-se pana la urma la crestinism. Atat „lictorii”, cum erau numiti, cat si sotia imparatului au primit cununa martiriului pentru Hristos. Sfanta Ecaterina a fost trasa pe roata, simbol care apare si in icoanele ce o reprezinta, iar pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata, la taierea capului sau nu a curs sange, ci lapte. În secolul al IX-lea, cinci sute de ani mai tarziu, un calugar a avut o vedenie in care se facea ca trupul plin de lumina al Sfintei Ecaterina era ridicat de ingeri pe un varf in apropiere de Muntele Sinai, unde a ramas neatins. Urmand sfatul acestui vazator cu duhul, calugarii de pe Sinai au urcat pe varful respectiv si aici, (minune!), au dat peste moastele sfintei. De atunci varful poarta numele Sfintei Ecaterina.

O adevarata minune cereasca!

Intr-un superb decor montan, inconjurat pe toate laturile de un zid masiv de la 8 la 35 m inaltime, dar si de gradini si chiparosi, tasneste parca din crapaturile stancilor, impresionand pe orice vizitator, ca o adevarata minune cereasca, Manastirea Sfintei Ecaterina. Dintotdeauna a fost, este si va fi pretuita ca un loc sfant, unde se inalta evlavioase rugaciuni atat de catre crestini, cat si de catre musulmani si evrei. Principala biserica a manastirii este cea a Schimbarii la Fata a Domnului, construita, concomitent cu zidurile de aparare, din granit de catre arhitectul bizantin Stephanos. Structura bisericii, acoperisul si usile de la intrare, sculptate in cedru, dateaza de la anul 527. De jur imprejurul bisericii se afla chiliile, locuintele monahilor, in cladiri din piatra cu doua si chiar trei niveluri. Turnul clopotnita, construit in 1871, pe o temelie veche din secolul al VI-lea, are noua clopote daruite de imparatul Alexandru al II-lea al Rusiei. La vestul bisericii se afla o moschee ridicata pe vremea cuceririi arabilor, la 641, dar a fost modificata, precum si un minaret in partea opusa clopotnitei.

Cea mai veche biblioteca a crestinilor

Biblioteca de la Manastirea Sfintei Ecaterina este cea mai veche din lumea crestina si adaposteste cea mai mare colectie de codice timpurii si manuscrise din lume, fiind depasita numeric doar de Biblioteca Vaticanului. Colectia sa cuprinde mai mult de 3.000 de manuscrise si peste 5.000 de carti religioase din epoca de inceput a crestinismului. Tot aici se afla o valoroasa colectie de circa 2.000 de icoane infatisand pe Mantuitorul Iisus Hristos, Sfanta Fecioara Maria si Sfintii Parinti, expuse intr-o galerie speciala. Acestea reprezinta aproape fiecare scoala a iconografiei bizantine de la al VI-lea pana la al XVIII-lea secol.

Osuarul de langa gradina

Dupa ce parasesti manastirea, ti se infatiseaza gradina manastirii, unde vietuitorii lucreaza in liniste si rugaciune. Pamantul a fost adus din alta parte, iar calugarii au construit bazine folosite la irigarea plantelor. In gradina, pe langa legumele trebuincioase traiului de zi cu zi, se afla pomi fructiferi, inclusiv maslini, caisi si pruni. Langa gradina se afla osuarul sau cimitirul. Ca peste tot in lumea monahala, cand calugarii mor, mai intai sunt inmormantati in cimitir, apoi, dupa descompunerea trupului, la sapte ani, sunt dezgropati si osemintele sunt depuse intr-o cripta, aflata sub Capela Sfantului Trifon. Osemintele staretilor care sunt arhierei sunt pastrate in niste nise speciale. Impactul este unul deosebit, amintind tuturor ca toti suntem datori cu o moarte. În afara de aceasta, rezolva problema spatiului limitat, aici fiind un sol neprielnic, plin de roci.

Sikket Sayidna Musa

Sikket Sayidna Musa, asa se traduce din araba Calea lui Moise. Urcusul catre varful Muntelui Sinai poate dura circa trei ore. Peisajul de aici, de o rara frumusete, iti taie respiratia si te cucereste din prima secunda, umplandu-ti sufletul de bucurie si liniste. Locurile abrupte si salbaticia muntelui te fac totusi sa fii foarte atent, chiar daca mintea se ridica la cele de sus. Este o calatorie reala prin tinuturile fermecatoare ale crestinismului si, totodata, una imaginara in trecut… Ne apropiem de locul unde Moise a primit cele Zece Porunci de la Dumnezeu, unde Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Pelerinii care au mai trecut pe aici vorbesc despre cei „3.000 de pasi de pocainta”.

Este drumul care reconstituie pasii pe care Moise i-a facut cu mii de ani in urma. Multi merg sus pentru a urmari apusul soarelui, o imagine cu totul inedita si unica pe mapamond. Spiritual, ascensiunea pe Sinai poate fi considerata ca o noua nastere prin curatirea privirii si a sufletului. Daca Moise a primit Legile aici, pe aceste locuri sacre, a fi prezent in acest loc este ca si cum ai face un legamant. Ca si cum te afli la o cotitura in viata. Desigur, in viata unui om ce vrea sa schimbe ceva in traiul sau si sa primeasca in mod tainic legile Domnului! Aici exista si o capela, unde multi raman peste noapte. Beduinii arabi ofera pelerinilor, normal, contra cost, paturi si ceai fierbinte.

Manastirea „Sfanta Ecaterina” este o manastire vie, care, in maretia ei spirituala, se constituie intr-o chemare permanenta la mantuire, pentru numerosii credinciosi care vin aici de pe intregul mapamond… În anumite date de peste an, la sarbatorile cele mai insemnate, la manastire coboara si pustnicii ce vietuiesc prin pesterile si crapaturile Muntelui Sinai ca sa se spovedeasca si sa primeasca Trupul si Sangele Domnului, unindu-se astfel cu cerul!

Locul unde pelerinii primesc inele

Mana pe care Sfanta Ecaterina i-a oferit-o Mirelui sau, Iisus Hristos, se pastreaza intacta si astazi, la mai bine de 1.700 de ani. Dupa ce a fost martirizata timp de trei secole, nimeni nu a stiut unde se afla trupul sfintei. Printr-o vedenie, moastele au fost descoperite, iar manastirea care exista in acel loc, inchinata Sfintei Fecioare Maria, a devenit Manastirea Sfintei Ecaterina. Fiecare pelerin care ajunge la moastele Sfintei Ecaterina primeste in dar un inel cu monograma ei, in cinstea inelului pe care Mirele Iisus l-a daruit Sfintei Ecaterina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s